Has contemplat amb detall les gràfiques, dissenys o tipografies que es troben prop de tu?Ets conscient que nombrosos béns, productes, objectes o elements empren tipografies que mai moren?
És probable que t’hagués agradat arribar a conèixer “a uns tipus” molt macos, com Eric Gill, Stanley Morisin o Paul Renner? Nombrosos artistes, professionals del disseny, la publicitat o la comunicació són capaces d’identificar una bona tipografia i treure el millor de totes elles.
Aquest post pretén ser un senzill homenatge a totes i cadascuna de les tipografies que grans dissenyadors, i no tant, han aconseguit portar pel cap alt alt de la història. Entre uns altres, Frutiger, Bodoni, Garamond, Baskerville, Caslon, són solament alguns dels cognoms més reconeguts en aquesta disciplina. Fins i tot, aquests“il·lustres tipus” van saber aparèixer en un moment determinant de la història i, després de la seva defunció, encara avui segueixen més i més vius que mai entre nosaltres. Cada vegada que seleccionem i teclegem els seus noms en el nostre processador de textos ens ho agraeixen.
L’existència d’una web alemanya amb un rànquing deles 100 tipus més rellevants i considerades per professionals del disseny, la publicitat, les arts gràfiques i la comunicació www.100besteschriften.de ha assegut les bases respecte a aquesta disciplina. D’aquest llistat s’extreuen una sèrie de conclusions irrevocables:
- L’Helvètica contínua avui dia sent la més prestigiosa pels amants del bon fer en el disseny. Max Miedinger, després de l’encàrrec d’Edouard Hoffmann, va decidir avançar-se al seu temps i revolucionar al món tipogràfic amb un disseny davant el qual tots nosaltres no hem pogut més que sucumbir.
La helvètica ha assegut precedent en exemples tan evidents com el metro de Nova York, Jeep, American Airlines o 3M. No obstant això, un altre grup de famílies tipogràfiques han guanyat protagonisme en diversos aspectes socials, culturals, econòmics o polítics a tot el món.
Un altre dels exemples més característics correspon a la retolació interior i exterior de l’aeroport gal de Charles de Gaulle en París. Així com les identitats d’eBay, bp, Deustche Bank, entre uns altres, són mostres d’ús pràctic de la tipografia Univers. La tipografia va suposar un abans i després en 1957. El seu autor, Adrian Frutiger va tenir molt a dir.
Per la seva banda, la tipo Garamond pot ser fàcilment identificable en la signatura Neutrogena, en l’eslògan “Think different” d’Apple, en Loughborough University, etc. La seva ocupació segueix en alça en diverses revistes de moda, a més de gaudir de gran reconeixement i valors afegits més que reconeguts.
Des de juanjook.com continuem apostant per la bona tipografia, aquella que resisteix als temps i no es perpetua sinó que evoluciona sense amb prou feines immutar-se. Son tipus amb majúscules. El seu ús i aplicació pràctica avui dia estan més i més vius que mai en tot allò que ens envolta. Per tant, les grans famílies, i en aquest cas les tipogràfiques, seguiran estenent la seva estirp més enllà de la línia de base.
Comenta comenta y así hablamos