Després d’intensos dies de retrobaments familiars i excessos culinaris de tot tipus, les festes blanques diuen adéu fins a un any carregat d’il·lusió i perspectives en una recuperació que sembla no arribar a tots per igual. Per tot això, el responsable del departament creatiu de juanjook.com es va donar més “d’un garbeig” pels animats carrers de la capital belga. La Grand Place era el seu colorit punt de partida.

Cómic Rue des Capucins 15 imatge

font: juanjook.com

Durant la increïble ruta de murals i façanes de Còmic per la ciutat de Brussel·les, un pot aproximar-se en poc temps a una de les bases de l’orgull nacional patri, així com la xocolata, els crêpes, el gòtic, el modernisme, la cervesa o els gofres. Entrepans, que no de pa, vinyetes, explosions, còmics, historietes, personatges il·lustres de nens i adults, etc. inunden els seus freds carrers.

Vinyeta còmic en Quartier Marolles imatge

font: juanjook.com

Deixant a un costat als “gabachos” Asterix i Obélix, a els qui se’ls ret homenatge en el Centre Belge de la Bande Desinée, gran part d’avingudes, places, solars, carrers i passatges del casc històric de Brussel·les estan il·lustrades per fantàstiques imatges de còmics, històries i còmics tan coneguts com:Suske, Spirou, Tintin, Els Barrufets o Lucky Lucke.

Centre Belge de la Bande Dessinée imatge

font: juanjook.com

El 9è art posseeix un èxit sense precedents a la capital, i no solament brusel·lenses sinó també turistes conviuen i aprecien diàriament els missatges, la gamma cromàtica, els dissenys atrevits, l’humor o les formes tan característiques d’aquests herois nacionals. Al mateix temps, són visibles les escultures a personatges del còmic coneguts en diversos llocs clau de la capital política d’Europa Gaston Lagaffe (d’André Franquin) és un exemple, així com Vaartkapoenen (lladre després d’un policia), al costat de les conegudes figures que no poden aguantar la seva micció després d’una llarga “ressaca”(Manneken, Jeanneke i Zinneke Pis).

Estàtua de Tom Frantzen pels carrers de Brussel·les imatge

font: juanjook.com

El veritable punt d’inflexió en l’art del còmic va tenir com a principal icona a un dels personatges belgues més reconeguts: Tintín (/Tantán/ com és conegut a Bèlgica).

Amb el seu inseparable Milú, altres coneguts personatges de l’històric aventurer periodista té cabuda en el museu del còmic. Els germans Hernández i Fernández, el capitán Haddock, el professor Tornasol,… En concret, en la “Rue de l’Etuve” es pot contemplar un fesco realitzat per l’autor de Tintin, Hergéon apareix el seu Fox terrier i el Capità Haddock al costat d’una escala.

Tintín i Hergé en el Museu Nacional de Còmic de Brussel·les imatge

font: juanjook.com

Aquesta estranya sensació de tornar a la infantesa, d’estar embolicat d’un ambient canviant, creatiu, juvenil, ple de llum, que permet a un mateix relaxar-se pels seus carrers, contemplant mentre es deté el temps d’aquestes reconegudes obres d’art i no cessar a apreciar el gust pel detall i les historietes properes. La capital belga posseeix aquest encant i va molt més allà, sabent extreure de la seva arquitectura, una forta aposta per la cultura urbana i l’aproximació a un públic cada dia més jove i cosmopolita. Spirou, Quique i Flupi, Titeuf, el petit Jojo o Brousaille són evidents exemples de com els mandataris locals han sabut apostar fermament per apropar l’art i disseny als seus conciutadans i integrar-los en espais del casc històric.

Personatges de còmic en Rue Marché-au-Charbon de Brussel·les imatge

font: juanjook.com

A més de la passió pel còmic, un altre dels forts de la visita a la capital comunitària és, sens dubte “el Modernisme”. A Brussel·les se li coneix per Art Nouveau i els vestigis són nombrosos entre les seves construccions. El Gaudí particular de la ciutat havia de respondre a una exigència històrica del moment, no solament en escultura o pintura, sinó sobretot en arquitectura. El pare del modernisme belga, Víctor Horta, posseeix una magnífica casa museu al barri d’Ixelles (i suposa el veritable eix de la ruta modernista de Brussel·les).

Víctor Horta padre del Art Nouveau en Bélgica

font: juanjook.com

De visita obligada, el hall del reconegut Hôtel Metroplole de la capital comunitària, la majestuosa Basilique du Sacré-Coeur o les magnífiques construccions modernistes del barri de St-Gilles, així com la Square Ambiorix, són inigualables mostres on la bal·laustrada, la corba, el ferro forjat, la balconada d’acer o el gust al detall per la corba són una constant.

Art Nouveau en St. Gilles imatge

font: juanjook.com

Des de juanjook.com recomano en tot moment combinar aquest enriquidor recorregut pels racons menys massificats de la capital belga, al costat del plaure de degustar els millors gofres i crêpes per les seves empedrades carrerons, sentint-se un com un personatge més de còmic i tocar diàriament l’estil modernista més característic del centre d’Europa.

Musée Instrumental Art Nouveau de Brussel·les imatge

font: juanjook.com