Alguna vegada t’has plantejat si les fotografies o imatges que empres al teu web, blog, peça gràfica, presentació, informe, anuari, etc. es pot utilitzar i publicar amb garanties totalment legals? Dubtes ara de les imatges que il·lustren o enriqueixen els teus dissenys?

Hauries de tenir en compte que tota imatge, arxiu visual, disseny, icona, obra d’art, fotografia o recurs gràfic, present o no en Internet, té autor o creador. Des del primer moment en el qual l’obra o peça va ser elaborat o creada, de forma digital o analògica, ja pertany al seu creador o propietari, i per tant, ha de ser tingut en consideració.

Intentant no incomplir a cap moment la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI), seria convenient emprar altres recursos, fonts gràfiques, visuals i elements gratuïts, creative commons (cc) o lliures de drets (royalty-free).

Banc d'imatges genèrica

Font: url (sxc, morguefile,freerange, everystockphoto, freedigitalphotos)

Els bancs de fotografies o d’imatges disponibles per al públic iniciat i també per a professionals del sector de les arts visuals és bàsic per poder il·lustrar notícies en blogs, informacions d’empresa, dissenys publicitaris, o creacions visuals de forma instantània.

Els pasos són realment simples:

1. Cerca d’un banc d’imatges, normalment en estoc, en Internet sense limitacions.

2. Procés de registre totalment gratis > Cerca d’imatges segons temàtica > Descàrrega de l’arxiu visual segons pes, grandària i resolució.

3. El que hem de considerar és, principalment, que la resolució de sortida de les imatges i fotografies lliures de drets (royalty-free) sigui de 72 ppp (per a ús digital, pantalla o web). En cap cas haurem d’utilitzar aquestes imatges para impressió, digital o offset. Aspectes clau com el perfil de color i la resolució de sortida d’aquestes imatges estan establertes per ser tractades mitjançant píxels i no a través de pigments de color sobre paper o un altre material analògic.

El que sí queda clar és que si pretenem que aquestes imatges o fotografies tinguin un ús imprès, haurem de pagar una quota per crèdits de dret d’ús i explotació gràfica, principalment per a arxius d’imatge amb una sortida mínima de 300 ppp CMYK.

El llistat de bancs d’imatges d’estoc* més emprats per professionals del disseny i la comunicació és ampli… aquí tens algunes referències:

 *En alguns casos, l’ocupació de diverses imatges d’estoc implica la utilització de crèdits d’autor de la imatge com a requisit.

Així doncs, des de juanjook.com s’aconsella que en la tasca de cerca d’imatges, imprescindibles per il·lustrar les teves creacions, posts, documents, dissenys, informes, presentacions, etc. l’ocupació de fonts conegudes com Altavista, Bing, Yahoo, Google o Flickr, podria comportar certs riscos. Aquestes imatges sempre estan protegides per drets d’autor encara que el seu accés sigui ràpid, directe i lliure.