En el cor de la gran Europa, existeix un país abraçat pels Alps que no va ser neutral en convertir-se en la dècada dels 80 en el veritable epicentre de la innovació, apostes, disseny, maquetació, estudi i creació en art, arquitectura, tipografia i altres disciplines.

Disseny i Maquetació Escola Suïssa

font: _Untitled-1

La situació privilegiada i neutral del país helvètic ni va fer sinó acréixer el desenvolupament de grans idees, avantguardes, apostes i punts de vista en la creació artística i el disseny a través d’una institució clau: Escola de Disseny de Basilea.

Disseny tipogràfic suís

font: retrofuturs Stéphane

Expliquen els cronistes que ni el reconegut Luis Bárcenas es va interessar un àpex pels filets, la modulació de tipus o per les astes i, simplement es va mantenir a la zona financera de la ciutat de Ginebra.

Escola Suïssa Disseny Gràfic

font: Graham Smith

De l’escola de capital econòmica apareixen grans mestres com Emil Ruder, Jan Tschichold, Armin HofmannWolfgang Weingart els qui es van plantejar diversos interrogants i arribant a avançar-se al seu temps. El que desconeixien era que 20 anys més tard les seves teories i principis s’estudiarien en la Chelsea College of Arts, la Miami International University of Art & Design o la Modern American School of Design de Buenos Aires entre altres.

Al costat de l’Escola de La Bauhaus, la principal aportació a la disciplina del disseny que es coneix a l’Escola Suïssa és la tipografia helvètica (considerada pels professionals com La Tipografia). Creada per Max Miediger, es va emprar en l’ús de reticles constructius per a l’elaboració de disseny editorial bàsicament.

Maquetació i Equilibri de línies Escola Suïssa

font: Filipe Varela

En taules de treball i despatxos d’arquitectes i directors d’art de tot el món aquestes bases i premisses de maquetació i disseny continuen més vives que mai. Des de l’equilibri, la tensió visual, la coherència, el ritme, el gust per l’ordre, la cohesió, el traçat funcional, la simetria o la disposició d’elements, mòduls i gràfics sobre la base d’un ordre lògic han arribat fins a nosaltres amb una base metodològica.

Disseny Publicitat Exterior Escola Suïssa

font: Tamer Koseli

Durant aquells anys, la situació d’estabilitat econòmica i social va permetre a l’Escola de Zurich formar i desenvolupar a grans dissenyadors, tipògrafs, creatius, arquitectes, impressors, tècnics, artistes i altres professionals de diversa índole.

Principis Maquetació i Disseny Escola Suïssa

font: Marius Watz

En aquests anys, el disseny de tipografia ha permès, que per sort, arribin fins avui increïbles aportacions com la Univers d’Adrian Frutiger (1957). Nombrosos exemples es poden constatar en la senyalètica d’aeroports internacionals com el parisenc Charles de Gaulle.

Disseny Tipogràfic Escola Suïssa

font: InvernoDreaming

El plantejament gràfic i tipogràfic en el qual ha treballat l’Escola Suïssa ha significat un èxit intractable que contínua fins als nostres dies malgrat les noves idees, tendències i influències de la comunicació, el disseny, la publicitat, etc. Les teories i perspectives d’aquesta escola destaquen sobretot per la tipografia, el caràcter, els significats i els estils més que expressius.

 

Des de juanjook.com m’agradaria destacar la transcendència dels pilars fonamentals establerts per dissenyadors i professionals de l’escola Suïssa que continuen marcant el dia a dia dels nostres projectes amb clients. El simple fet de pensar en reticles, tipografies, proporció àurea o mòduls ens permet rendir un merescut homenatge a aquesta gran institució que va més enllà d’un simple “congret mullat en llet”.

Documentació procés Disseny

font: brandon king