Què mínim entès en disseny no ha estat capaç de situar les avantguardes d’aquesta disciplina en una de les cèlebres parelles de la indústria passada i present? El disseny i les arts visuals no serien el que són sense el naixement de Emigre i de la seva fundadora, Zuzana Licko.

Emigre Magazine Disseny

font: Daniel X. O’Neil

La professional eslovaca en poc temps es va traslladar a Estats Units amb una fi determinada. Dedicar-se a la seva veritable passió, el disseny gràfic i la representació visual. El país de les grans oportunitats per als europeus l’estava esperant.

Disseny i Maquetació Editorial

font: See-ming Lee

Però serà prop de l’any 1984 quan un de les fites del disseny gràfic vegi la llum i es converteixi en el veritable referent per als professionals al voltant del món.

Neix Emigre, empresa totalment especialitzada en disseny tipogràfic.

Revista disseny Emigre

font: Daniel X. O’Neil

Rudy VanderLans i Zuzana, casats des de l’any 1983, comencen el seu camí i coincideixen amb el llançament de tota una revolució en la indústria visual, informàtica i de disseny.

En aquests anys sorgeix Macintosh.

Sobre la taula els únics ingredients que podien garantir l’èxit en aquell moment. La parella de creatius es trobava al moment just i amb els mitjans totalment a la seva disposició.

Rudy VanderLans disseny gràfic Revista Emigre

font: Nazareth College

Amb el transcurs dels anys el projecte de disseny va ser creixent i establint-se entre els professionals i experts en la disciplina. L’aparició dels primers tipus vectorials Postscript i les tipografies visuals va permetre una ràpida consolidació del projecte.

La tipografia utilitzada per Emigre se centrava en el gust pel detall, el bon gust, la sofisticació i la formalitat. Retent homenatge a grans tipògrafs clàssics, es complementava amb formes modernes i un estil propis.

Revista Emigre logotip

font: jm3 on Flickr

El refinament, el classicisme, l’estil únic, la destacada personalitat i altres característiques van fer de les peces avantguardistes creades per Licko tota una icona a considerar a partir d’aquells anys.

La pròpia co-fundadora de Emigre disposa d’un conjunt de tipografies com a tribut i personal aportació al món del disseny gràfic. Entre elles cal destacar:

Revista Emigre fontface

font: FontShop

Filosofia (Zuzana Licko, 1996)

Matrix (Zuzana Licko, 1986)

Variex (Zuzana LickoRudy VanderLans, 1988)

La seva publicació editorial més notable, Emigre, atén al propòsit de comunicar l’estat professional en el qual tots dos dissenyadors es trobaven a la seva arribada a terres nord-americanes. Les al·lusions al seu estat de immigrants en una terra de possibilitats per a l’art i el disseny, van permetre la inspiració des que van trepitjar sòl dels Estats Units.

Mostres disseny gràfic Emigre

font: FontShop

Des de juanjook.com també intento aportar referències clàssiques de grans professionals que han establert les bases del bon fer al món del disseny. En l’actualitat comptem amb grans professionals que, inspirats per moviments i estils, s’interessen a treballar per i per al client però assumint principis i línies de treball ja predefinides.