Possiblement t’hagis trobat alguna vegada passejant per alguna capital europea o per localitats meridionals d’Estats Units amb mostres d’arquitectura que provocaven molt més interès en els teus sentits que el merescut passeig.

Mostres d'Art Decó a Ocean Drive

font: Phillip Pessar

Si al moment d’alçar la vista es presentaven davant teu motius florals, textures i repeticions geomètriques o tallats i tècniques egípcies, segurament et trobis molt prop d’una classe de Modernisme més que singular.

Miami Neons i Art Decó

font: Craig ONeal

Prop dels anys 30, diversos ciutadans europeus van ficar en les seves maletes una sèrie d’estils, formes, conceptes, idees i conviccions sobre l’arquitectura que dominava aquells temps. Tant l’escultura com l’arquitectura contemporània destacaven per una forma concreta i peculiar de concebre determinades manifestacions artístiques. En 1930 es creia que la pròpia tecnologia garantiria un futur proper i un nou repte industrial més que assegurat.

Decoració arquitectònica a Miami Beach

font: morguefile

La inspiració de la ciència ficció, idees arriscades i conceptes impredictibles van permetre una nova forma de concebre la construcció del conegut com streamline moderne. Les reconegudes internacionalment platges d’Ocean Drive de Miami Beach es van convertir en referència d’aquest estil artístic.

Formes simples Art Decó Miami

font: Ann Baekken

Les idees, formes, estils i propostes de la major part de mansions, hotels, edificis i habitatges del passeig marítim més reconegut de la capital més poblada de Florida no atenen a un únic propòsit d’Art Decó, sinó que aquest valor creatiu ho converteixen en una de les instantànies més contemplades per visitants de tot el món; sobretot per considerar-se una de les capitals de les avantguardes artístiques.

Rètols, Neons i formes Art Decó en Miami

font: sxc.hu

L’estil Art Decó més clàsic es caracteritza per elements “streamline”, exòtics, tropicals, càlids, formes corbes, etc. i reafirmen una arquitectura sense parangó en la resta del món.

El millor Art Decó de Miami Ocean Drive

font: morguefile

Es calcula que prop de 800 edificacions podem trobar en les més de 2,2 milles del passeig d’Ocean Drive. No obstant això, podríem centrar la nostra atenció en 15 edificacions per la seva riquesa artística i gran reconeixement. Les construccions se situen entre els carrers 6 a la 13:

  • Park Central (1937)
  • Imperial (1939)
  • Majestic (1940)
  • Avalon (1941)
  • Beacon (1936)
  • Colony (1935)
  • Waldorf-Towers (1937)
  • Breakwater (1939)
  • Edison (1935)
  • Clevelander (1938)
  • Adrian (1934)
  • Leslie (1937)
  • Carlyle (1941)
  • Cardozo (1939)
  • Cavalier (1936)
Corbes i ferro forjat en l'Art Decó de Miami Ocean Drive

font: Ines Hegedus-García

Els motius decoratius més comuns a les construccions són: franges de color, interiors mediterranis, ferro forjat, colors tènues, combinacions de color d’avantguarda, cobertes planes, arcs en finestres, baranes, torres centrals, celles i acanaladures verticals, teules de terracota, formigó armat, frisos amb dissenys abstractes asteques i florals, cantonades arrodonides, laterals corbs, cantonades en angle, ulls de bou, neons, fars decoratius, terminacions planes, flamencs gravats, formes asimètriques, línies horitzontals i verticals, files de finestres, vegetació tropical baix relleus, cercles decoratius, flamencs, etc.

Decoració Modernisme llums Art Decó Miami

font: Phillip Pessar

El procés de conservació de l’emblemàtica zona de South Beach va tenir lloc gràcies a una campanya per a la preservació de la seva arquitectura. Barbara Capitman, en 1976, funda la Miami Design Preservation League en un període de declivi i decadència de la zona marítima d’Ocean Drive. El recorregut de 2,5 km. va ser declarat formalment monument històric artístic dels EUA. Avui dia la campanya segueix vigent.

Construccions Modernisme carrers Miami Ocean Drive

font: ozge can

Des de juanjook.com aconsello fer un cop d’ull a tot el que ens envolta, sobretot el que podem trobar en altres països, i arribar a descobrir històries úniques que reforcen àdhuc més si cap tot el que pensem. L’arquitectura i les seves manifestacions en avantguardes històriques són una bona raó per reconèixer el perquè de l’art i de com el disseny, la publicitat, la il·lustració o la serigrafia influeixen en la nostra forma de vida. Brussel·les, Barcelona, París, Riga o Miami tan sol són una parada més en la nostra imaginació.